Elektrolyse

Tilbage

 

Klik her for resultater med elektrolysemetoden

Eksempler på elektrolyseopsætninger

Spand (Rød er plus/positiv - sort er minus/negativ)

 

Kar (Rød er plus/positiv - sort er minus/negativ)
Hvis man så har muligheden for det, finder man måske på at få et større kar - her et industrikar på 1000 liter og en regnvejrstønde

Sådan gør man

Ingredienser 

 

 

 

 

 

Opsætningsmetode

Man hælder som sagt vandet i spanden/karet og mikser noget vaskesoda i vandet. Brug en plasticbøjle eller anden form for redskab som din kæreste/kone vil blive sur over du har taget, til at røre rund med. 

 Emnet der skal gøres fri for rust ligges i "vaskesoda-vandet" og  forbindes til MINUS (sort). "Skrotjernet" placeres så vidt det er muligt rundt om emnet der skal behandles. Ved at bore huller i toppen af beholderen kan man binde jernet fast til kanten eller skrue det fast (se billederne øverst for inspiration).

 "Skrotjernet" vil gå i "opløsning" efter en del tid pga. selve elektrolyseprocessen, så man skal ikke bruge noget man vil bevare. (Tag ned til den lokale skrotplads og køb noget gammelt jern der - det er pengene værd - da du sikkert kan finde noget egnet til "næsten" ingen penge.

 "Skrotjernet" forbindes med ledning tilsluttet PLUS (rød) - startkabler er nemmest og en hel del overdrevet, men hvis man nu har dem... ellers brug noget fra en gammel forlængerledning eller lignende - man kan evt. bruge en vaskeklemme til at holde det mod metallet. isoleringen skal selvfølgelig af så kobberet i ledning har god forbindelse til jernet. Giv det evt. en hurtig tur med den stålbørste du også har købt - den skal du også bruge når emnet er færdigt i karret. Angående stålbørster kan det ikke betale sig at spare - der findes billige stålbørster til omkring 10 kr. - de er lige til at smide efter naboen. Find nogle der koster omkring 20 kr. hvor børsterne ikke er til at hive ud. Det er så ærgerligt/træls når en ny børste falder fra hinanden...

 Der må også, hvis det er muligt, være god gennemgang til emnet der skal behandles (som sagt også til skrotjernet). Det er meget vigtigt at emnet ikke rører "skrotjernet" som er rundt om - dette vil skabe en kortslutning som ikke er at foretrække, da der under processen frigives knaldgas (brint fra vandet). Hvis man ikke kan respektere dette, og glemmer at opretholde en god og sikker standard når man arbejder med "elektrolyse", er man til fare for sig selv og andre. Jeg fraskriver mig et hvert ansvar for dine handlinger og skader pådraget ved forkert brug. Med sund fornuft under opsættelsen er det ikke spor svært - ellers læs en ekstra gang hvis der er noget du er i tvivl om.

Vent altid med at tilslutte strømmen før til sidst, og tag strømmen fra hvis du vil rette på emnet nede i karet.

Men som sagt - kun emnet skal være forbundet til MINUS (sort). VIGTIGT - hvis man ved en fejl bytter rundt på plus og minus, så emnet man gerne vil have renset, får positiv spænding, renser man ens billig skrotjern i stedet! Det er ikke så godt...  

Tid

  Hvor lang tid skal det så ligge i karret? Det er et meget svært spørgsmål at give et generelt svar på. Det afhænger af hvor mange ampere ens lader afgiver - hvor stor overfladen på ens "skrotjern" er og hvor angrebet emnet man har puttet i, er. En ting er dog vigtigt at pointere - man kan ikke give emnet for meget tid - ment på den måde, at det ikke tager skade af at ligge længe i "vaskesodavandet".

 Hvad gør jeg selv - selv er jeg et dårligt eksempel, da jeg gerne lader det ligge et par dage eller en hel arbejdsuge indtil det er weekend igen. Jeg har målt min lader til at bruge 15 watt - hvilket nogenlunde svarer til en energisparepære. Den giver cirka 1-1.5 ampere - det har været lidt forskellig. Jo større kar/beholder jeg har brugt, jo mere har den afgivet. 

Efterbehandling

  Efterfølgende tages emnet op og man går i gang med at fjerne den nu sorte overfladerust med fx en stålbørste, en roterende stålbørste på en boremaskine eller vinkelsliber. Det kan anbefales at tage åndedrætsværn på, da "støvet" er let at indånde - giver sorte bussemænd/snot...

 

Vigtige forholdsregler

 Først og fremmest:  hold børn og dyr væk fra dit kar - jeg behøver ingen konkrete grunde vel?

 Derudover: Der frigives brint ved processen - i mængder afhængig af ens laders effekt. Det er derfor en god ide at udlufte det område man har haft sit projekt til at stå, inden man begynder at pille ved/med laderen.

 Vaskesoda kan være lokalirriterende for ens hud. Jeg har selv fået røde knopper/eksem af ikke at bruge plastichandsker - det gik dog væk igen i løbet af en uges tid.

 Igen er det vigtigt at pointere at du selv skal tage ansvar for dine handlinger og bruge sund fornuft. Læs altid en evt. brugsanvisning til de ting du bruger - jeg vil ikke drages til ansvar på nogen måde for handlinger begået pga. denne side. Jeg tager også forbehold for eventuelle fejl i teksten.

Links

www.oldengine.org

www.gearheads.dk

 

Tilbage